top of page

Hooggevoelig (HSP) kind & ouder

IMG_4122.JPG
"De begeleiding van een hooggevoelig kind kan soms extra belastend worden ervaren. Toch is deze begeleiding van essentieel belang om je kind goed te kunnen ondersteunen in de omgang met prikkels, emoties en ervaringen die het kind meemaakt."

Hans Wichards, sjamanistisch mentor

​Hooggevoelig kind
HSP & ouder

Als ervaringsdeskundige help ik ouders bij het  begeleiden van de hooggevoeligheid van hun kind. Ik help om de unieke behoeften en ervaringen van je kind te erkennen waardoor je het prachtige talent gaat zien en een sterke band opbouwt.

 

Ik sta je bij om een veilige sfeer te maken waarin het kind 'thuis' kan komen. Ook adviseer ik je als ouder of verzorger hoe je om kunt gaan met uitdagingen die een hooggevoelig kind met zich meedraagt.

Hoe herken je hoogsensitiviteit (HSP) bij je kind?

Het herkennen van gevoelige kenmerken bij kinderen is lastig omdat ze vaak subtiel zijn en per kind en ontwikkelingsfase variëren. Ik heb enkele veelvoorkomende eigenschappen van een hogere mate van gevoeligheid van een kind voor je op een rij gezet. In de voorbeelden lees je telkens dat kinderen er op hun eigen manier mee om gaan. Met verbinding ontstaat vanuit het hart en afhankelijk daarvan ontstaat de gewenste aanpak. ​

Empatisch

achtergrond berg.png

Hooggevoelige kinderen zijn vaak empathisch en hebben een diep begrip van de emoties van anderen. Ze kunnen gevoelig zijn voor de energieën om hen heen en raken eenvoudig overweldigd in drukke of negatieve omgevingen. Ze kunnen bijvoorbeeld het verdriet van iemand voelen en overnemen. Vaak voelt de ander zich daarna beter.

Sterke intuïtie

achtergrond berg.png

Hoogsensitieve kinderen hebben een sterke intuïtie. Ze kunnen dingen aanvoelen voordat ze gebeuren. Ze dromen intensief en kunnen voorspellende waarde hebben. Een sterke innerlijke leiding helpt ze bij het nemen van beslissingen. Een ander voorbeeld van intuïtie is dat ze voor gezond eten kiezen. En als ze ziek zijn kunnen ze een aversie hebben tegen medicijnen.

Diepzinnig nadenken

achtergrond berg.png

Kinderen hebben de neiging om diepzinnig na te denken. Ook stellen ze vaak filosofische vragen over het leven, de dood, en de betekenis van het bestaan. Ze zijn nieuwsgierig naar abstracte onderwerpen en tonen meer interesse in onderwerpen waar ze gezien hun leeftijd nog niet echt mee bezig hoeven te zijn.

Levendige verbeelding

achtergrond berg.png

Kinderen hebben een levendige verbeelding en zijn creatief op verschillende manieren, zoals tekenen, schrijven, dansen of muziek maken. Met deze creatieve uitingen vergeten ze de wereld om hun heen of ze maken er juist verbinding mee. Wat tekent jouw kind?

Verbinding met natuur

achtergrond berg.png

Kinderen voelen zich vaak sterk verbonden met de natuur. Ze hebben een diepe waardering voor planten, dieren en de elementen. Ze kunnen zich verheugen om te wandelen in het bos, in het zand te graven of stenen te zoeken. Het kan ook andersom zijn dat ze niet naar het bos willen omdat ze zich daar onprettig voelen.

Behoefte aan stilte of juist geluid

achtergrond berg.png

Hooggevoelige kinderen hebben soms behoefte aan momenten van stilte en reflectie. Soms genieten ze ervan om alleen te zijn. Maar ook hiervoor geldt dat alleen zijn niet altijd de behoefte is. Soms hebben ze juist behoefte aan geluid. 

 

De gevoeligheid merk je ook doordat ze last hebben van bijvoorbeeld harde geluiden en labeltjes in kledingstukken. 

HSP kinderen.jpg

Hoe ziet de professionele gezinsbegeleiding eruit?

In mijn begeleiding van een hooggevoelig of hoogsensensitief kind creëer ik ondersteunende omgeving waarin ik je kind echt zie. Ik luister met hart en communiceer met mijn ziel.

​​

Een belangrijke voorwaarde is dat je kind bij jou als ouder 'thuis' kan zijn. Als een kind niet bij je kan thuiskomen, ontbreekt de sleutel tot een succesvolle verbinding. 

Ik leer de ouders hoe ze een liefdevolle en begripvolle omgeving kunnen bieden.

HSP kinderen 1.jpg

Gezinsbegeleiding van Hans

Hoe ziet de begeleiding eruit?
Ik weet wat het is om anders te zijn en snap de wereld van kinderen. Ik communiceer makkelijk met kinderen omdat ik ze serieus neem, ze aanvoel, naar ze luister en ze écht zie. Daarbij behandel ik ze gelijkwaardig en vooral, ik laat ze zijn wie ze zijn. En vaak, vertellen ze vanzelf, soms juist ook door niets te zeggen. Op een speelse manier bouw ik een vertrouwensband op met je kind. 

 

Doordat ik samen met je kind en jou als ouder werk, leren we elkaar beter kennen en ontdekken jullie het unieke pad van je kind. Doordat deze gezamenlijke ontdekkingstocht worden jullie zelfbewuster en neemt je zelfvertrouwen toe.


Impact op hele gezin

Voor het kind heeft hooggevoeligheid ansich al een bijzonder indrukwekkende invloed. En dit oefent uit op het hele gezin. Eén kind kan een stempel drukken op de gehele sfeer in een gezin en ook op de activiteiten die je onderneemt. In extreme gevallen conditioneert het gezin zich rondom het ene kind. Een dergelijke situatie ontstaat vaak geleidelijk waardoor je het vaak zelf niet door hebt. Dit kan niet de bedoeling zijn en het onderkennen hiervan is de eerste stap om te komen tot een verbeterde situatie voor iedereen. 


Als je je kind goed wilt begeleiden wordt het hooggevoeligheid onderdeel van het gezin. Een gezinssfeer waarin je veiligheid, rust, voorspelbaarheid biedt en waarin alles mag worden besproken, niets is gek. Een sfeer waarin iedereen mag zijn zoals hij of zij is, ongeacht wat een ander ervan vindt. 

​

Onzichtbare wereld heeft een tastbare invloed

​​De 'onzichtbare' wereld kan je kind van alles laten zien en ervaren. Dit kan intensief, leuk maar soms beangstigend zijn. Dag en nacht gaan in de spirituele wereld vloeiend in elkaar over. Dit betekent ook dat je 's nachts klaar mag staan voor je kind en dat je soms bepaalde plaatsen moet vermijden omdat je kind er nare dingen doorkrijgt, voelt of ziet.

​​​

Ook kan het betekenen dat je kind liever niet alleen wil zijn en niet op zijn kamer speelt. Soms horen kinderen stemmen of ze zien 'verschijningen' in hun slaapkamer. Ze kunnen bijvoorbeeld hun overleden opa of oma naast het bed zien staan. Dit kan leuk zijn, maar ook impactvol als het niet zo'n fijne ervaring is. Als ouder en als gezin mag je hiermee om leren gaan. 

​​​

Verbinding maken

Kortom, leren luisteren en voelen is cruciaal om te verbinden met je kind. Je kind vertelt je pas iets als het je vertrouwt en weet dat je niet afwijzend reageert. Als je als ouder het gesprek niet als eerste opent, is de kans groot dat het kind het voor zichzelf houdt.

Als je meerdere kinderen hebt heeft het effect op alle kinderen. Want hoe verdeel je je aandacht? En soms vraagt het een grote flexibiliteit van het gehele gezin om je kind te begeleiden met dingen die jezelf misschien niet ziet, voelt of ervaart. 
 

Aantal sessies 

​​Zoals je ziet regel je dit niet even in één afspraak en heb je vaak meerdere gezinsbegeleidingssessies nodig. Doordat we samen ervaringen delen bouwen we een vertrouwensband. Succeservaringen en veiligheid zorgen voor vertrouwen en dat opent daarbij deuren die voorheen dicht waren. Hoe meer vertrouwen je kind ervaart hoe 'makkelijker' het wordt om te vertellen wat er speelt en waar je kind mee bezig is.

​​

En voor jou als ouder geldt dat de integratie in je dagelijkse leven tijd nodig heeft. Je hebt tijd nodig om eraan te wennen en om te oefenen. Ook het besef en het inzicht wat je krijgt over wat je kind meemaakt zorgt mogelijk voor emotionele lading en ontlading. Ook dit verdient aandacht. 

​​

Positief resultaat

Het resultaat van de gezinsbegeleiding is een diepere verbinding tussen de gezinsleden, een groter gevoel van acceptatie en respect voor elkaars talenten, en begrip voor elkaars belevingswerelden. Voor het spirituele kind kan deze begeleiding resulteren in een beter begrip van zijn of haar eigen spiritualiteit, een gevoel van erkenning en bevestiging. Ook ziet je kind hoe hij of zij het talent kan inzetten.

​​​

Kortom, gezinsbegeleiding voor een gevoelig kind kan leiden tot een dieper gevoel van verbondenheid, groei en welzijn binnen het gezin als geheel.

​​

Tarief

Eerste consult inclusief intake: € 177,- incl. BTW per consult in mijn praktijk.

Vervolgconsult vanaf € 117,- incl. BTW voor 60 minuten.

​​

Note: Als er zorgen zijn over de gezondheid of het welzijn van je kind of jezelf, is het raadzaam om een zorgverlener of een kinderpsycholoog eerst te raadplegen voor professioneel advies en ondersteuning.

Vraag gezinsbegeleiding aan

Begrijp de unieke behoeften van je kind en ondersteun de persoonlijke groei en ontwikkeling.

bottom of page